Aktif Kaçak Kontrolü
Su kayıp stratejisinde, hedef belirlenip bu hedefe ulaşmada azaltılması gereken öncelikli bileşene karar verdikten sonra bu alt bileşenler için uygulanacak yol haritası-izlenecek süreç tanımlanmalıdır.
Geliştirilecek strateji, «farkına varma», «yerini bulma» ve «tamir-onarım» yani «aktif kaçak kontrolü» esasına dayanmalıdır.
Ancak, birçok Su İdaresinde, sadece rapor edilen arızaların hızlı bir şekilde onarılması faaliyetleri, su kayıp yönetiminde yeterli ve kabul edilebilir çalışmalardır. Bu durum, idarenin teknik-ekonomik açıdan su kayıp stratejisinin olmadığını, problemin doğru bir şekilde analiz edilmediğini göstermektedir. Ancak sistemdeki arızaların önemli bir kısmı yüzeye çıkmadığı için su kayıplarının da önemli bir kısmını bu arızalar oluşturmaktadır.
Pasif kaçak kontrolü,
Aktif kaçak kontrolü,
Su kanal idareleri tarafından kayıpların önlenmesini-sistem kontrol altında tutulmasını sağlayan uzun vadeli stratejiler ortaya konulmalıdır. Bu strateji aşağıdaki çalışmaları temel almalıdır;
Her ne kadar aktif kaçak kontrolünü esas alan yaklaşım maliyetli gibi görünse de, kaynak verimliliği-abone memnuniyeti-şebeke yönetimi açısından uzun vadeli çözüm getirmektedir.
Kentsel su yönetiminde Su İdarelerinde ve Belediyelerde çalışan teknik personel ve karar vericiler için izole bölge oluşturma, minimum gece debisi analizi gibi birçok aktif kaçak kontrolü yöntemlerinin uygulanması, analiz edilmesi için “Su Kayıp Yönetimi Stratejik Model” araçları geliştirilmiş ve yol haritaları oluşturulmuştur.
Kayıt olmak ve daha fazla bilgiye ulaşmak için lütfen iletişime geçiniz.